Ny kontroversiel kampagne fra bookmaker

Putin-kampagne skaber uro

De udenlandske spiludbydere går alternative og kontroversielle veje for at opnå PR og kundernes opmærksomhed, og oftest lykkes det meget godt, mens andre gange må selskaberne føle kundernes utilfredshed når en kontroversiel kampagne er gået over stregen. Dette har to internationale spiludbydere måttet sande indenfor de seneste par uger, hvor to meget atypiske kampagner er gået over stregen i følge den offentlige mening.

Irske Paddy Power er i Danmark mest berømt for det berømte Nicklas Bendtner-underbukse-stunt fra VM i fodbold i 2012. Et stunt der kostede en bøde på intet mindre end 735.000 kr., men samtidig indtjente sig selv op til flere gange. Det er hverken første eller eneste gang, at selskabet har gjort sig bemærket i den brede offentlighed. I den efterhånden bugnende bunke med kontroversielle tiltag finder vi bl.a. odds på olie-udslippet i den Mexicanske golf, odds på om paven og den amerikanske præsident Obama bliver myrdet, odds på om og hvornår isbjørnen uddør, og finansieringen af den tidligere NBA-stjerne Dennis Rodmans tur til Nordkorea.

I flere år har Paddy Power nydt stor succes med de mange kontroversielle tiltag, men det ser ud til at gassen er gået lidt af ballonen på det seneste, og den offentlige opinion virker til at kræve lidt mere politisk korrekthed for at acceptere de skøre indslag. Det irske selskab måtte hurtigt sande, at Dennis Rodmans tur til Nordkorea ikke faldt i god jord i den brede offentlighed, og efter pres fra bl.a. kunder, medier og diverse menneskerettighedsgrupper blev enhver forbindelse til kampagnen og det nordkoreanske styre afbrudt. Kampagnen løb af stablen netop som de mange historier om Kim Jong-Un og mordet på onklen, Jang Song-Thaek, prydede de mange avisforsider, og den stort anlagte kampagne blev derfor skudt til hjørne med en undskyldning fra spiludbyderen.

Blot få måneder senere trådte den irske bookmaker-gigant igen i spinaten, da man offentliggjorde odds på den kontroversielle Pistorius-retssag. Den sydafrikanske handikap-atlet Oscar Pistorius – med tilnavnet Blade Runner – er sigtet for at have skudt og dræbt sin kone under meget dramatiske omstændigheder. Retssagen kører under stor medieopmærksomhed verden over, og Paddy Powers odds på, om han blev kendt skyldig eller ej faldt ikke i god jord. Fordømmelserne stod nærmest i kø, og bl.a. blev en online underskriftsindsamling lynhurtigt meget velbesøgt. Oddsene på at Pistorius blev kendt skyldig eller frikendt var i øvrigt henholdsvis 2.75 og 1.40.

Det er ikke kun Paddy Power, som står bag nogle meget opsigtsvækkende tiltag. Den forholdsvis ukendte spiludbyder Gr88.com er i disse dage ude med en kampagne med Putin og begivenhederne i Ukraine som omdrejningspunkt. Selskabet har simpelthen valgt at stable en PutinBet.com-hjemmeside på benene, og hjemmesiden bakkes op af flere lettere kontroversielle tiltag. Bl.a. kan spillerne drage nytte af “Jeg vil være Stalin”- og “Pussy Riot”-casino-bonusser. Som formildende omstændighed vil 25% af overskuddet fra de kontroversielle tiltag gå til en velgørenhedsorganisation i Kiev. Tiltaget har allerede fået en meget kølig modtagelse blandt branchefolk og kunder. Akkurat som i Pistorius-sagen virker det til, at der er konsensus i den brede offentlighed om, at det ikke er i orden at profitere på andres ulykke, og spørgsmålet er om kampagnen får den ønskede effekt.

Herhjemme i den danske andedam er ovenstående eksempler ganske uhørte – i hvert fald indtil videre. Vi skal nok ikke forvente at se de danske spiludbydere komme med lignende tiltag. Det vil være ganske uhørt, hvis eksempelvis Per Marxen fra Unibet eller Aarhus-drengene fra Bet25 følger i de udenlandske konkurrenters fodspor, så indtil videre må vi “nøjes” med odds på X Factor og Vild Med Dans.