Spilforslag: Amerikansk præsidentvalg

Hillary Clinton er bookmakernes favorit til at blive den næste præsident i USA. Vi er klar med et spilforslag.

Marked: Amerikansk præsidentvalg
Kampstart: Tirsdag d. 8. november 2016
Spilforslag: Hillary Clinton bliver næste præsident
Odds: 1.81 hos Betfair

OBS: Dette spil blev lagt online d. 10. december 2015. Meget er sket siden og nedenstående skal derfor ses i dette lys. Oddsene på Hillary Clinton er i skrivende stund (tirsdag d. 16. august) 1.27.

I november 2016 skal det afgøres hvem der skal afløse Barack Obama som amerikansk præsident. Valgkampen er for længst skudt i gang, og spiludbyderne er naturligvis ude med et hav af muligheder for at spille på årets største politiske begivenhed. Vi har kigget nærmere på kandidaterne og oddsene, og er kommet frem til, at vi tror at Hillary Clinton er et bet værd.

Spiludbyderne giver pt. kun seks kandidater en realistisk chance for at vinde den amerikanske valgkamp. Det drejer sig om disse seks kandidater:

 • Hillary Clinton (Demokraterne)
 • Marco Rubio (Republikanerne)
 • Donald Trump (Republikanerne)
 • Ted Cruz (Republikanerne)
 • Jeb Bush (Republikanerne)
 • Bernie Sanders (Demokraterne)

Alle andre kandidater spås under 3% chance for at vinde kapløbet om at blive den 45. amerikanske præsident, så dem beskæftiger vi os ikke med i dette spilforslag.

Spil på om Hillary Clinton bliver ny præsident i USA

Spil på det amerikanske valg her

Den tidligere førstedame i Det Hvide Hus har i flere år været udset til at skulle indtage Det ovale kontor, og dermed blive den første kvindelige præsident i USA nogensinde. Den tidligere senator i New York og amerikanske udenrigsminister har én gang tidligere været involveret i en præsidentvalgkamp. Det var hun i 2008, da hun var med i kampen om at blive det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Dengang måtte hun til sidst give fortabt overfor den senere vinder Barack Obama.

Dette taler for Hillary Clinton

Demokraternes sikre kort

Hun er groft sagt den eneste kandidat, der har en chance for at vinde nomineringen for Det Demokratiske Parti. Spiludbyderne giver hende pt. cirka 75-90% chance for at vinde Demokraternes nominering. Næstfavoritten er den 74-årige senator i Vermont, Bernie Sanders. Den ældre herre med forkærlighed for den skandinaviske velfærdsmodel giver odds 14-15 på at vinde Demokraternes nominering. Det svarer til blot 6-7% chance. Resten af feltet giver alle over odds 100, og der skal ske mirakler, hvis Hillary Clinton ikke skal vinde. De seneste opinionsundersøgelser viser, at Hillary bør vinde mere end 30 stater, mens Bernie Sanders i bedste fald kun vil opnå flertal i 3-4 stykker. Der foreligger pt. ikke data fra de resterende stater. Hillarys føring i disse stater ligger i omegnen af 15-30 procentpoint, så det er altså ikke bare en snæver føring.

Rutine

Hillary Clinton har rutinen, hvilket man ikke kan sige om hendes modstandere. Hun har før været involveret i op til flere valgkampe – både på egen hånd og som førstedame. Hun kender gamet ud og ind, og man skal ikke undervurdere at mangel på rutine kan kaste nogle fodfejl af sig. En af førsteudfordrerne, Donald Trump, er helt grøn i gamet og han har allerede begået mange fodfejl. Hillary Clinton virker over en bred kam til at være feltets med afstand mest rutinerede kandidat.

Opbakning i partiet

Hillary Clinton står rigtigt stærkt – både i forhold til at vinde nomineringen, men også det endelige præsidentvalg. Mens republikanerne på ingen måde har besluttet sig for hvem de vil nominere, så ligger det stort set fast, at Hillary Clinton bliver valgt for Demokraterne. Opbakningen er skyhøj, og stort set alle notabiliteter der er blevet opfordret til at stille op, har offentligt støttet hende. Dermed kan hun i praksis allerede begynde at forberede valgkampen til slutningen af året, mens stridighederne vil fortsætte hos Republikanerne indtil de finder deres kandidat i midten af juli. Det giver Hillary et massivt forspring.

Opbakning blandt indflydelsesrige personer

Hillary Clinton har stor opbakning blandt indflydelsesrige personer. George Clooney, Oprah, Sheryl Sandberg, Magic Johnson, Jennifer Lopez, Snoop Dogg, Katy Perry, Steven Spielberg, Stevie Wonder, Kanye West, Ben Affleck, Usher, Leonardo Dicaprio og Reese Witherspoon – listen af berømtheder der støtter Hillary er alenlang. Hollywood holder altid med Demokraterne, og dette valg bliver ingen undtagelse. Det står ganske anderledes til i forhold til hendes konkurrenter – specielt Donald Trump synes ikke at have mange tilhængere i den offentlige sfære. Der er i hvert fald ikke mange der vil indrømme det.

Den første kvindelige præsident?

Hillary Clinton kan blive den første kvindelige præsident i USA, og det er naturligvis noget der optager vælgerne. Der er ingen tvivl om, at tiden er moden til en kvindelig præsident i USA, og vælgerne bakker op om den idé. Europas mest indflydelsesrige politiker, Angela Merkel, har vist vejen, og noget kunne tyde på at verdens mest magtfulde erhverv (+/- Putin) næste gang skal bestrides af en kvinde. Næsten 60% af vælgerne i en undersøgelse foretaget af Huffington Post understregede, at det var rigtigt vigtigt for dem at kvinder er repræsenteret i den politiske top. På samme måde som Obama fik mange vælgere fra sorte amerikanere, så får Hillary også mange kvindelige stemmer – uanset politisk overbevisning.

Demografien er med Hillary

Demokraterne står historiske set altid stærkt blandt sorte, asiatiske og latinamerikanske vælgere. Specielt sidstnævnte gruppering vokser markant i USA i disse år, og det betyder naturligvis også noget politisk. Flere storbyer i USA – specielt i den sydlige del af landet – har en markant repræsentation af latinamerikanere, og i flere tilfælde vil de snart udgøre majoriteten. 60-70% procent af latinamerikanerne stemmer historisk set på Demokraterne, så Hillarys store udfordring bliver naturligvis at få de mange støtter til stemmeurnerne. Den latinamerikanske “bølge” ses også ved, at to af de republikanske kandidater, Marco Rubio og Ted Cruz, har latinamerikanske rødder.

Donald Trump er en politisk troll

Medierne er som bekendt ved at gå i selvsving over de mange kontroversielle udtalelser fra Donald Trump, og det er oftest ikke til at vide om han er seriøs eller bare “troller”. Finansmanden med den mærkværdige hårpragt skaber utrolig meget ravage i eget parti, og han deler på den måde partiet midt over. Selv om nogle opinionsmålinger giver Trump en markant føring blandt de republikanske kandidater, så er modstanden også massiv. Mere end halvdelen af republikanerne føler, at Trump er med til at ødelægge den republikanske valgkamp og mulighederne for valgsejr. Trumps seneste udtalelser om, at forbyde muslimer adgang til landet har skabt stor debat, og flere eksperter udtaler, at det kan blive et slags vendepunkt. Det er vel kun et spørgsmål om tid før Trumps mange politisk ukorrekte udtalelser får konsekvenser, men intet er givet.

Demokraterne har større opbakning

Demokraterne har pt. større opbakning blandt de amerikanske vælgere end Republikanerne. Selv om Demokraterne fik klø i sidste års “midterm”-valg, så er momentum med Demokraterne lige nu. Det lidet flatterende valg sidste år anses mest af alt som en løftet pegefinger til præsident Obama, og en lavere opbakning til den siddende præsident er mere reglen end undtagelsen. De fleste opinionsundersøgelser bliver foretaget mellem de forskellige kandidater, og der har Hillary overhånden på bl.a. Trump i stort set alle polls. Ja, måske lige på nær hos den højredrejede tv-kanal FOX News, der gav Trump en føring på 5 procentpoint. Ser man bort fra denne poll, så fører Hillary med i gennemsnit 3-5% og i visse tilfælde ganske meget mere. Spiludbyderne vurderer pt. dette race 55-45 i Demokraternes favør.

Hillary har statistikken med sig

Undersøgelser af Justin Wolfers, økonom fra University of Michigan, viser, at favoritten i politiske væddemål vinder oftere end betting-markederne indikerer. Favoritten er oftest undervurderet, mens outsiderne er overvurderet. Dermed opstår der naturligvis en værdi i at spille på favoritten, og det er der ingen tvivl om at Hillary er i dette tilfælde.

Det skal du være opmærksom på

Der er naturligvis også en del grunde til, at Hillary kan tabe præsidentvalget. Den offentlige debat kan lige pludselig tage fat, og det kan lynhurtigt flytte stemmer. Flere eksperter vurderer, at nedenstående emner vil få stor fokus i valgkampen.

 • Den store offentlige gæld / den amerikanske økonomi som helhed
 • Krigen imod terror / ISIS
 • Våbenloven (masseskyderier)
 • Immigrationsreformer
 • Klima
 • Farcen om Obamacare
 • Ægteskab mellem samme køn

Bedømt ud fra ovenstående emner vurderer vi, at det faktisk vil være en fordel for Hillary, hvis hun skal kæmpe imod Trump. Den gale Trump har simpelthen for radikale meninger til disse emner, og det vil formentlig (forhåbentlig?) blive straffet.

Selv om Hillary fører markant i meningsmålingerne kan en føring hurtigt sættes over styr. Det skete bl.a. i forbindelse med Demokraternes nominering i 2008. Alle meningsmålinger i 2007 gav hende en markant føring i forhold til Barack Obama og John Edwards, men den blev sat over styr allerede ved det første primærvalg, et caucus i Iowa.

Faktisk er de to første vigtige indikationer på slagets gang allerede i begyndelsen af februar, når Iowa og New Hampshire afholder henholdsvis caucus og primærvalg. Hillary står til en forholdsvis klar sejr over Bernie Sanders i Iowa, mens Trump fører den republikanske kamp over Cruz. Det er bestemt værd at bemærke, at Bernie Sanders pt. fører New Hampshire marginalt foran Hillary Clinton, og det kan trods alt have en betydning, at den eneste reelle udfordrer i partiet vinder en af de første stater.

Sidst, men ikke mindst, skal det nævnes at det er et langtidsspil, som man ikke finder afgørelsen på før d. 8. november 2016. Det er lang tid at binde pengene, så det helt store spørgsmål er naturligvis hvornår man skal gå ind. Omvendt – hvis man spiller væddemålet hos Betfair har man mulighed for at handle om, så det er ikke sådan at har man først sat sine penge, så er man bundet på den position.

Derfor bliver Hillary Clinton præsident

Vi tror at Hillary Clinton vinder valget i USA. Som oddsene er nu, er spørgsmålet ikke om Hillary slår en bestemt modkandidat, men om hun slår alle de andre kombineret. I det nuværende odds er der indregnet en risiko for at hun ikke vinder Demokraternes nominering, men det virker ganske usandsynligt at hun ikke gør det. Selv om spiludbyderne giver hende mellem 75% og 90% chance for at vinde nomineringen, så mener vi at det nærmest er et fakt. Hvis man er enig i den betragtning henter man allerede en del “værdi” på den front (måske op til 10%). Når det kommer til selve præsidentvalgkampen, så tror vi også at Hillary har så stor opbakning i forhold til hendes konkurrenter, at hun bliver svær at hente – uanset hvem hun skal op imod. Odds 1.81 tilsvarer at hun har 55.25% chance for at vinde valget. Vi tror at hendes muligheder er langt større, og tager gladeligt imod en 80% forretning på et år.

Besøg Betfair og få markedets højeste odds og gratis spil for 350 kr.