Spillebørs

• Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder • Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS • Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk
En spillebørs åbner op for en masse spændende måder at spille på

Alt om en spillebørs

Betfairs spillebørs har taget bookmaker-markedet med stor succes de seneste 10 år og vendt op og ned på hvordan seriøse spillere placerer deres spil. Vi vil i denne artikel forklare dig alt hvad du behøver at vide om det stadig forholdsvist nye koncept.

Er bookmakeren en uddøende race? Du behøver ikke længere at spille dine væddemål hos en traditionel bookmaker / spiludbyder ala Danske Spil og Unibet. Du kan nu vælge at spille imod en anden person – såkaldt P2P. Når du spiller på en spillebørs – også kaldet en betting exchange – så spiller du imod andre spillere, ikke en spiludbyder.

Det er lidt samme mekanismer du kender fra en aktiebørs, hvor udbud og efterspørgsel dikterer prisen, og så er der blot en platform der faciliterer handlen. Platformen – i dette tilfælde Betfair Spillebørs – tager en lille kommission af alle vindende væddemål, men blander sig ellers uden om oddsene der tilbydes.

Hvilke spillebørser kan man spille hos?

En spillebørs kræver en enorm likviditet (masser af kunder og væddemål) for at fungere efter hensigten. Desværre findes der kun én spillebørs med dansk licens; Betfair Spillebørs. Heldigvis er det så også markedets bedste spillebørs, og udvalget af reelle konkurrenter er desværre til at overse. Før i tiden kunne danskerne boltre sig i spillebørserne Parbet, BETDAQ (opkøbt af Ladbrokes og dernæst solgt tilbage til de tidligere ejere), Matchbook og Betsson (ja, Betsson havde faktisk en spillebørs i de spæde år!), men konkurrencen med mægtige Betfair har taget livet af disse operatører. I dag kan du kun spille hos Betfair Spillebørs i Danmark.

En altdominerende markedsleder med flot produkt

Som nævnt er Betfair Spillebørs med afstand verdens største spillebørs. Det vurderes, at selskabet har en markedsandel på over 90% for spil på spillebørser. BETDAQ har stadig lidt omsætning i primært Storbritannien, og det vurderes at de har små 7% af markedet. Betfair Spillebørs blev etableret i 1999 af de to englændere, Edward Wray og Andrew Black.

Siden da er selskabet bare vokset og vokset – og efter sammenslutningen med irske Paddy Power nærmer selskabet sig en børsværdi på 24 mia. britiske pund. Selskabet, som nu går under navnet Flutter Entertainment plc, har kontorer flere steder i verden, men fokus er stadig på de to kontorer i henholdsvis London og på Malta.

En omskiftelig tilværelse i Danmark

Betfair Spillebørs har levet en lidt omtumlet tilværelse i Danmark. Det er som om at P2P-konceptet ikke rigtigt har fanget den danske forbruger på helt samme måde som i hjemmemarkedet Storbritannien. I Storbritannien har man en helt anden historie og tradition for odds og spil, og kunderne er lidt mere avanceret ift. kun at spille med de allerbedste odds. Og de allerbedste odds er netop hvad Betfair Spillebørs kan tilbyde.

Betfair blev i 2016 hovedsponsor for den bedste række i fodbold i Danmark; Superligaen. Aftalen galdt i første omgang frem til udgangen af 2016/17-sæsonen. Sponsoratet var første spæde skridt til at blive mainstream på det danske marked, men lige i øjeblikket er der lidt stille om spiludbyderen i Danmark.

Selskabet har de seneste år også promoveret deres eget bookmaker-produkt, som skal tage kampen op med de traditionelle spiludbydere som Bet365, Unibet og Marathonbet. Specielt sidstnævnte spiludbyder konkurrerer med Betfair om de prisbevidste kunder – illustreret bl.a. med deres 0%-margin koncept.

Betfair Spillebørs har haft kæmpesucces med at implementere en ”traditionel bookmaker-del”, og det anslås at dette produkt på flere markeder henter langt den største del af omsætningen. Lidt ”ærgerligt” for spillerne, som nu fristes af at spille på den traditionelle metode imod en spiludbyder. I denne artikel beskæftiger vi os kun med spillebørsen, da vi mener at det er et superfedt koncept.

Hvad er fordelene ved en spillebørs?

Den mest åbenlyse fordel ved en spillebørs er naturligvis højere odds. Oddsene du finder er konsekvent højere end hos en traditionel bookmaker. Oddsene kan være op til 20% bedre end hos en bookmaker, men det svinger meget afhængig af det konkrete marked. F.eks. vil du stensikkert kunne hente højere odds på en Premier League eller Champions League-kamp hos Betfair, mens der ikke er meget fidus i at spille på dansk ishockey eller håndbold.

Kommissionen hos Betfair Spillebørs har efterhånden bevæget sig op på 6.5%, hvilket naturligvis udhuler temmelig meget af fordelen. Kommissionen blev i 2015 hævet fra 5% til 6.5% på det danske marked, hvilket i sig selv er en kæmpe skuffelse for os der er vilde med konceptet. Kommission tages af alle gevinster, så hvis du taber et spil betaler du heldigvis ikke kommission.

Nye måder at spille på

Når man spiller på en spillebørs har man lige pludselig en masse nye måder at vinde på. Hos en traditionel bookmaker handler det om at finde ”vindere”, mens det på en spillebørs også kan handle om at finde tabere. Du kan vælge at ”sælge” odds, hvilket betyder at du spiller imod et udfald. Hvis vi tager en typisk 1X2-kamp, vil du normalt spille på ét af udfaldene hos din bookmaker. Du vil dermed tabe spillet, hvis dit udfald ikke rammer rigtigt.

Hos en spillebørs kan du f.eks. vælge at sælge 2-tallet i en kamp. Det betyder, at du vinder på både hjemmesejr og uafgjort. Det svarer lidt til en god gammeldags halvgardering. For nogle spillere er det nemmere at finde ”tabere” end ”vindere”, og for dem er en spillebørs en åbenbaring. Det giver lidt sig selv, at på et klassisk 1X2-væddemål er du “dækket” på to udfald hvis du sælger et udfald.

På vinderspil / langtidsvæddemål er der også åbnet op for nye måder at skabe profit på. Lad os tage en VM-slutrunde som et konkret eksempel. Hos en traditionel bookmaker vil du typisk kunne spille på hvem der vinder VM.

Det kan være, at en bookmaker giver dig odds 5 på at Brasilien vinder VM, og det er mere eller mindre de muligheder du har på det spil. Hos en spillebørs vil du både kunne købe og sælge odds på vinderen af VM-turneringen. Lad os sige, at du ikke lige har grejet din helt store favorit til at vinde turneringen, så kan du alligevel sætte et spil hvis du ved hvem det ikke bliver.

”England vinder aldrig VM” er det du har regnet dig frem til – og de kan sælges til odds 10 på Betfair Spillebørs. Det betyder, at afhængig af størrelsen på modpartens indsats, hæfter du for indsatsen x 10. Du fungerer nu som din helt egen bookmaker. Du vinder på alle andre VM-vindere end England – til gengæld får du lidt af en lussing, hvis det lykkes Bellingham, Kane & co. at tage titlen.

Som du kan se åbner en spillebørs op for en masse nye måder at spille på. På Betfair Spillebørs kan du også drage nytte af ændringer i odds-udviklingen, og købe eller sælge alt efter hvad der nu er mest fordelagtigt for dig. Falder et odds som du har købt, kan du ”handle ud” og score et såkaldt ”sure bet” (altså du vinder uanset udfaldet af kampen).

• Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder • Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS • Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk