Spil uden NemID og MitID hos spiludbyderne

• Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder • Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS • Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk
Spil uden NemID hos spiludbyderne

NemID er på én og samme gang både fantastisk og møgirriterende. Vi går i denne artikel i dybden med hvad indførelsen af NemID har betydet, og fortæller dig hvordan du slipper for NemID, når du spiller hos bookmakerne.

Hvorfor NemID og MitID?

NemID har været en fast bestanddel af spillebranchen siden det danske spillemarked blev liberaliseret 1. januar 2012. Det vakte et kæmpe ramaskrig blandt spillere og udbydere, men situationen ser i dag lidt anderledes ud. Faktisk har modstanderne sænket paraderne en anelse, og i dag ses NemID nok nærmere som et nødvendigt onde end et decideret angreb på friheden.

NemID blev indført i forbindelse med videreudviklingen af fælles log-ind og digital signatur til netbank, e-Boks, SKAT og diverse offentlige instanser. Sikkerheden – eller mangel på samme – og de hyppige Java-opdateringer har betydet, at løsningen har fået stor kritik, men Digitaliseringsstyrelsen står fast på beslutningen om, at det skal være Danmarks foretrukne fælles log-ind. Dermed var det også en nem beslutning for Spillemyndigheden, som står bag og håndhæver den danske spillelovgivning, at følge trop.

NemID er siden 2021 blevet udfaset af MitID, som eftersigende skulle være mere sikker. Selv om skiftet fra NemID til MitID har været lidt af en prøvelse for nogle folk, så ser det efterhånden ud til at den løsning bliver accepteret af brugerne. 

Er NemID en succes?

Der er mange årsager til, at NemID vurderes til at være en pæn succes. Ser man bort fra de irritationsmomenter, som det naturligvis har medført, så er der også en del positive sideeffekter. Spiludbyderne er stort set sluppet af med fraud – f.eks. snyd med stjålne kreditkort, stjålne identiteter, bonus-misbrug, chip-dumping i poker og spil fra mindreårige. Der er ingen tvivl om, at indførelsen af NemID har haft en enorm præventiv effekt, og har betydet et fald i antallet af sager med snyd og bedrag. Omsætningen ser desuden heller ikke ud til at lide så meget skade som frygtet, og derfor ser selv bookmakerne og casinoerne i dag mere mildt på NemID.

Kunderne har inddirekte også nydt godt af ovenstående succes med at nedbringe omfanget af problemer med fraud. Det er klart, at når risikoen for svindel er mindre, så kan spiludbyderne også tilbyde bedre og mere risikofyldte kampagner og bonusser. Samtidig tilbyder de fleste spiludbydere ret attraktive kampagner for, at få kunderne til at prøve den mobile løsning.

Kritikerne slår dog fast, at kravet om NemID stadig ikke er den optimale løsning, og der er da også noget om snakken. To af de mest markante udfordringer er, at man endnu ikke kan benytte NemID på mobilen, og at man stadig kan spille hos den lokale forhandler uden at benytte NemID. Førstnævnte problem arbejdes der på, men det er klart, at det udvander sikkerheden lidt. Sidstnævnte udfordring ses primært som konkurrenceforvridende i og med, at Danske Spil stort set har monopol på offline-kanalen.

Spil uden NemID – kan det lade sig gøre?

Det kan sagtens lade sig gøre at spille uden NemID. Det kræver blot at man sætter sine spil via en mobil enhed. Det være sig en smartphone eller en iPad / tablet. De fleste spiludbydere har en mobil version af hjemmesiden eller en app, som kan hentes i App Store, Google Play eller Windows Phone Store. Samtlige spiludbydere som vi arbejder sammen med på Oddsfan.dk tilbyder naturligvis spil via mobilen.

Tilmelding uden NemID – hvem tillader det?

Du kan oprette en konto hos de fleste spiludbydere via din smartphone eller tablet – uden at skulle benytte NemID. Men pga. lovgivningen skal du dog verificeres inden 30 dage. Du får heller ikke lov at hæve penge eller indskud, hvis du ikke bliver verificeret, så selvfølgelig giver det mest mening at blive NemID-verificeret med det samme. Så er det overstået.

Unibet, NordicBet og Betfair er alle tre særdeles gode muligheder for at undgå bøvlet med NemID på desktop. Specielt Unibet er vi rigtigt begejstrede for, og er du i tvivl om det er noget for dig, så tag evt. et kig på vores anmeldelse af den skandinaviske spiludbyder.

Hvilken udbyder skal jeg vælge?

Som vi omtaler i vores artikel om spil på mobilen, så er en rigtig app at foretrække frem for en mobilside. Funktionaliteterne er oftest de samme, men brugen kan være hurtigere og man kan også spare lidt på datatrafikken.

Unibet har med sin Unibet Pro-app gjort det til en fryd at spille på mobilen. Man kan tilmed oprette en konto via mobilen, og får dermed hurtigt adgang til en midlertidig konto. For at gøre kontoen permanent er man nødt til, at logge ind med NemID via en ikke mobil-enhed på et senere tidspunkt. Er man allerede kunde hos Unibet, kan man blot gå i krig med markedets måske bedste mobil-app. Live-bettingen er helt i top, og man kan tilmed følge sine væddemål via live-streaming på sin mobile enhed. Er man ikke til download af en app, så kan man også tilgå Unibet via sin mobile browser.

NordicBet har valgt at tilbyde både en app og en mobilside til sine danske kunder, og det er supergod stil. Der er ikke de store forskelle på de to versioner, men har man en iPhone kan vi anbefale app’en. Lige som i Unibet Pro-app’en er det muligt, at oprette en konto hos NordicBet. NordicBet har et af markedets bedste “danske produkter”, så er man til lokal sport er den skandinaviske bookmaker et oplagt valg.

Betfair tilbyder som de to ovenstående spiludbydere også både en rigtig lækker app og mobilside. Spillebørsen var en af de første spiludbydere, som havde en decideret app klar til iPhone, og de tilbyder i dag apps til både iOS (Apple-produkter), Android og Blackberry. For at toppe alle herlighederne tilbyder Betfair også en app specifikt udviklet til iPad. Den er superlækker, og optimeringen til den lidt større skærm giver lige det sidste pift i forhold til konkurrenterne. Betfair tilbyder også en lækker lille log-ind funktion, som betyder at man kan nøjes med at taste fire cifre og så er man logget ind. De ved åbenbart godt, hvor irriterende det kan være at fjumre med log-in, hvis man har gang i et spændende live-væddemål.

Virker NemID til mobilen og tablet?

Digitaliseringsstyrelsen har siden begyndelsen af 2012 arbejdet på en NemID-løsning til mobile enheder, og arbejdet har endelig båret frugt. Således kan du oprette en spilkonto OG blive NemID-verificeret på en mobil. Du behøver ikke længere en desktop for at kunne spille på nettet. Det store problem har indtil for ikke så mange år siden været, at den daværende løsning var udviklet i Java, som størstedelen af mobiler ikke understøtter, mens den nye løsning udvikles i Javascript.

• Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder • Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS • Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk